17. 4. 2017

Recenze | Rychle a zběsile 8 odmítá zradit fanoušky komplikacemi

Jedna z nejúspěšnějších sérií současnosti je zpět už se svým osmým dílem. Opět se jedná o profesionálně zvládnutý akční film, ale tentokrát ještě výrazněji prohlubuje určité neduhy minulých dílů.

Rychle a zběsile 8 – CinemArt
Po událostech sedmého dílu si Dom (Vin Diesel) a Letty (Michelle Rodriguez) užívají líbanky na Kubě. Domovi však do života náhle vstoupí kyber-teroristka známá jako Cipher (Charlize Theron) a přinutí ho, aby zradil svou rodinu a pracoval pro ni. Vládní agent Pan Nikdo (Kurt Russel) a jeho nový mladý kolega (Scott Eastwood) povolají Hobbse (Dwayne Johnson) a celý Domův tým (Tyres Gibson, Chris „Ludacris“ Bridges, Nathalie Emmanuel) a záporáka sedmičky Deckarda Shawa (Jason Statham), aby zastavili Doma a Cipher než dokončí svůj plán.

Jednička byla velmi jednoduchá variace na o deset let starší Bod zlomu (Point Break, 1991, r. Kathryn Bigelow), který sám byl variací na filmy o pronikání policista v utajení do světa zločinu. Dvojka byla primitivní obměnou prvního dílu, trojka byla první díl, který vypustil skoro vše co činilo jedničku alespoň trochu komplikovanou, a čtyřka se naopak pokoušela vytvořit složitější a akčnější verzi jedničky. Pak přišla pětka, která přišla se schématem heist movie (film o přípravě a provedení loupeže), a vytvořila překvapivě komplexní (rozumějte – komplexnější než předchozí a následné díly) a strhující akční snímek. Od šestky připomíná série spíš jednoduchou (až primitivní) variaci na Mission: Impossible, ve které se parta lidí postaví nadnárodnímu zločinci ohrožující světový pořádek. Osmička se sice ze své synopse tváří jako komplikovaná – tajemná zrada hlavní postavy, přijetí záporáka předchozího dílu do týmu – ve skutečnosti je opět naprosto stejně jednoduchá až primitivní.

Koncepčně odvážný zvrat Domovi zrady toho ve skutečnosti mnoho zásadního nepřináší. Zbytek týmu o tom občas mluví, leč samotné důvody a způsoby jak ho dostat zpět neřeší. Prostě se jen snaží zabránit dalšímu kroku v Cipheřině plánu a nikdy se nikdo nedostane do slepé uličky, aby se na to mohl nebo potřeboval ptát. Neplynou z toho ani žádná důležitá rozhodování. V jednu chvíli se sice Dom musí postavit Letty, to je ale promptně vyřešeno příchodem Cipheřina poskoka Rhodese (Kristofer Hivju). V závěrečném aktu Hobbs řekne, že když bude muset Doma zabije, k ničemu takovému však nikdy ani vzdáleně nedojde. Podobně je to s postavou Shawa, ten je sice s ostatními a hlavně s Hobbsem na nože, ale jakmile se jde do akce je vše naprosto bez problémů. Z toho všeho plyne akorát to, že Dom je neskutečný borec, který je schopný se ze své situace vysekat sám a celé to za nepřátelskou linií, pod neustálým dohledem naplánovat, domluvit a zkoordinovat a zároveň dokázat, že na něj nemá ani celý jeho tým. A Vin Diesel přitom nemusí soupeřit o pozornost s Johnsonem a Stathamem.

Vyprávění sleduje dvě linie vyprávění, Doma u záporáků a zbytek týmu, přičemž z rozdílu v informacích opět nic moc produktivního nevychází. Film podobně jako předchozí zářez jen uhání kupředu a nenápaditě vrší peripetie a atrakce, pokaždé v nové lokaci. Přechody mezi těmito jednotlivými částmi jsou ještě retardovanější než dřív. Tým se po nevydařené akci vždy shromáždí na základně a potřebuje vyřešit, kde záporáci jsou nebo budou a vždy to vyřeší tak strašně vágním způsobem, že není ani jasné jak na to vlastně přišly.

Postavy jsou vůbec dalším problémem táhnoucím se už od předchozích dílů. Je jich hodně. To bychom samozřejmě mohli říct i o řadě jiných filmů, například pozdější filmy studia MARVEL, filmy některé snímky ze série X-Men a pak i třeba filmy jako Dannyho parťáci. V těchto filmech však má každá postava jedinečnou sadu schopností a je jedinečným klíčem k řešení určitých problémů. Podobně pracovala pětka, i když ne tak precizně. Od šestky snaha stále přivádět staré postavy a zapojovat nové vede k tomu, že tvůrci (hlavně asi scenárista Chris Morgan) u některých nevědí, co by s nimi měli dělat. Hackerka Ramsey, v předchozím díle svázaná s McGuffinem Božské oko, se nyní o funkci dělí s technikem Tejem, postava Pan Nikdo byla z nějakého důvodu rozdvojena do jeho kolegy, kterého ostatní přezdívají „Malý Nikdo“ a význam obou je dost pochybný a Romanova úloha se scvrkla jen na více či méně otravné hláškování a machrování. Film tak dává velký prostor postavám a konfliktům se zanedbatelnou fukcí, takže není moc místa na ty potenciálně zajímavé postavy a konflikty, třeba na ty co jsem napsal výše.

Více či méně otravné machrování se neomezuje jen na Romana a zmíněného obvyklého Dieslova předvádění a vždy bylo tak nějak součástí této série. Poprvé jsem však měl dojem, že už mi to začíná vadit. Nepamatuji si dost dobře kolik toho bylo v předchozích dílech, tady „chlapácké kecy“ zabírají polovinu dialogů. OK, přiznávám, že to je hyperbola, ale výměny Gibsona s Eastwoodem a Johnsona se Stathamem jsou fakt těžko snesitelné. Jen pro představu, komu se v traileru líbila roztomile pitomá hláška „I will beat you like a cherokee drum.“ vězte, že ji předchází několik minut podobného honění trik. Následující akční scéna je pak také spíš přehlídka svalů a kaskadérských kousků, než dobře vystavěná akce. A to by se do jisté míry dalo říct o všech akcích v tomto filmu.

Akce nakonec je dostatečně napínavá a vzrušující, hlavně ta závěrečná, která je rozfázovaná do rozdílných částí a odehrává se v několika prostorech. Režisér F. Gary Gray ale není natolik vynalézavý jako byl Justin Lin (hlavně pětka a šestka) a James Wan (sedmička). Vlastně nevím proč bych měl Rychle a zběsile 8 doporučovat komukoliv kromě fanoušků velkých, hlučných, trochu pošahaných a trochu směšně chlapáckých akčních filmů. Pokud takovým člověkem jste, už jste se asi dávno rozhodli film vidět a pravděpodobně už to dokonce udělali. A protože já takovým člověkem jsem, tak si i přes to všechno, co jsem napsal, rád zajdu do kina i na plánovanou devítku a desítku.

Rychle a zběsile 8
Originální název: The Fate of the Furious; Fast and Furious 8
USA, 2017, 136 min
Režie: F. Gary Gray
Scénář: Chris Morgan
Kamera: Stephen F. Windon
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Charlize Theron, Michelle Rodriguez, Tyres Gibson, Chris „Ludacris“ Bridges, Nathalie Emmanuel, Scott Eastwood, Kurt Russell, Kristofer Hivju, Helen Mirren a další

Žádné komentáře:

Okomentovat

Recenze | Noví mutanti se stávají dospělými

Noví mutanti – Falcon a.s. Noví mutanti jsou v kinech už pár týdnů, a přestože jsem je již viděl před docela dlouhou dobou, stejně si mys...