3. 5. 2017

Na co se těším do kina

květen a červen


Tradiční dvouměsiční výhled na mnou očekávané kinopremiéry. Trochu menší dávka než obvykle, leč několik snímků zde neuvedených má potenciál překvapit. Možná je časem doplním.

Strážci Galaxie Vol. 2

(Guardians of the Galaxy vol. 2, r. James Gunn)

V kinech od: 04.05.2017

První Strážci Galaxie (Guardians of the Galaxy, 2014, r. James Gunn) byl od MARVELu do jisté míry risk. Komiks ve větě není tolik známý, mnohem bizarnější než klasické superhrdinské fikce a na režijní stoličce člověk, jehož nejznámnějším filmem je hororová komedie Slimák (Slither, 2006). MARVEL je však už natolik silná značka, že utáhne nejspíš cokoliv i kdyby to byla svět zachraňující brokolice s nohama. Strážci Galaxie slavili tedy samozřejmě velký úspěch a dokonce stali se jednou z nejoblíbenějších marvelovek. Teď je tahle parta zpátky větší a šílenější. A opět příspěvek do makroversa a k velkému příběhu směřující k Infinity War, k válce s Thanosem o kameny nekonečna.

Král Artuš: Legenda o meči

(King Arthur: Legend of the Sword, r. Guy Ritchie)

V kinech od: 11.05.2017

Legenda o mýtickém králi Artuši tu byla už podobě nesčetněkrát. Od otevřeně pohádkové verze v Excalibru (1981, r. John Boorman) až po pokus o demytizaci a co nejauntentičnější přístup v Král Artuš (King Arthur, 2004, r. Antoine Fuqua). Teď je tu verze od Guy Ritchieho (Sbal prachy a vypadni, Podfu(c)k, Sherlock Holmes, Krycí jméno U.N.C.L.E.), která, jak vypadá z trailerů, se nevzdává svých mytologických základů plných magie a nadpřirozena a zároveň je temná, špinavá, a docela realistická (a Ritchie si asi opět neodpustí své stylistické blbnutí). Vypadá to, že se máme na co těšit.

Vetřelec: Covenant

(Alien: Covenant, r. Ridley Scott)

V kinech od: 18.05.2017

Po filmu Prometheus (2012, r. Ridley Scott) druhá část prequelové řady o Vetřelci, o původu a zrodu xenomorfa. Přestože byl pro mne a pro mnohé další Prometheus zklamání (z řady různých důvodů, to, že vůbec nenabízí odpovědi na otázky jím položené byl jen jeden z nich), tak jeho pokračování vypadá opět velmi pěkně, temně, krvavě a i strašidelně a zase budí naděje a očekávání. Snad nás Ridley potěší povedeným sci-fi hororem.

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

(Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, r. Joachim Rřnning, Espen Sandberg)

V kinech od: 25.05.2017

Před lety jako malý kluk jsem hodně ujížděl na prvních pirátech. S několika dalšími filmy pro mě představovali esenci filmového dobrodružství. Přestože to už pravdou není a s přibývajícími díly úroveň zřetelně klesala (čtyřka působí regulérně unaveně – herecky i scénáristicky a režijně) nezlomil jsem nad nimi hůl a na pětku se těším. Starosvětských dobrodružství není nikdy dost.

Wonder Woman

(Wonder Woman, r. Patty Jenkins)

V kinech od: 01.06.2017

První komiksová superhrdinka, která se na vlastní triko podívá do světa live-action filmu. Je to sice mužská představa o ženské hrdince, přesto silná ženská hrdinka se pořád nevidí tak často. Jinak také další šance DC napravit si dvou zmatených a nesoudržných filmech reputaci a samozřejmě je to příspěvek do jeho makroversa a velkému příběhu směřujícímu k boji s Darkseidem.

Mumie

(The Mummy, r. Alex Kurtzman)

V kinech od: 08.06.2017

Mumie (The Mummy, 1999, r. Stephen Sommers) je film, jenž jednak remakoval klasický horor Mumie (The Mummy, 1932, r. Karl Freund), jednak varioval filmy o Indiana Jonesovi. Výsledek byl právě jeden z těch filmů, který pro mě představoval esenci filmového dobrodružství. Nyní je tu další verze, tenktokrát se Tom Cruise postaví prastaré egyptské čarodějnici. Kombinaci hororu a dobrodružství se mi zdá doplní estetika komiksového filmu (destrukce Londýna připomíná spíše marvelovské blockbustery) a je to první krok studia Universal vytvořit si vlastní velký provázaný fikční svět z klasických hororových nestvůr.

Pobřežní hlídka

(Baywatch, r. Seth Gordon)

V kinech od:15.06.2017

Seriál Pobřežní hlídka (1989–2001) je legenda, byť ne zrovna v tom kladném slova smyslu, a znají skoro všichni … i když málo kdo ho skutečně sledoval. V půlce června do kin přijde nový film s Dwaynem Johnsonem, ale vypadá to, že si z původního materiálu dělá otevřeně legraci a půjde napůl a parodii. Nevím jak vám, ale mě se to zamlouvá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Recenze | Noví mutanti se stávají dospělými

Noví mutanti – Falcon a.s. Noví mutanti jsou v kinech už pár týdnů, a přestože jsem je již viděl před docela dlouhou dobou, stejně si mys...